30 فروردين 1404
RSSFacebookTwitterLinkedinDiggYahooDelicious

وزیر صمت در کمیسیون مشترک همکاری‌های ایران و عمان: ظرفیت شراکت راهبردی برای دو کشور فراهم است

وزیر صنعت، معدن و تجارت توانمندی اقتصادی و تجاری میان دو کشور را در کنار وابستگی‌های فرهنگی و عاطفی، زمینه‌ساز شراکت راهبردی دو کشور برای پیش‌برد طرح‌های کلان اقتصادی و تجاری در سطح بین‌الملل عنوان کرد.

به گزارش جهان معدن و به نقل از پایگاه اطلاع‌رسانی وزارت صمت، «سید‌محمد اتابک» وزیر صمت، در اجلاس کمیسیون مشترک همکاری‌های ایران و عمان که چهارم بهمن‌ماه سال جاری در مسقط برگزار شد، با تاکید بر سیاست جمهوری اسلامی ایران مبتنی بر توسعه روابط و همکاری با کشورهای جهان و به ویژه با همسایگان، گفت: همکاری‌های ایران و عمان در سطح بسیار سازنده و ادامه‌دار است و رابطه ایران و سلطنت عمان به دلیل اشتراکات فرهنگی و دستاوردهای عمیق سیاسی و اقتصادی در جایگاه ویژه قرار دارد.

وی عمق روابط دو کشور برمبنای نزدیکی جغرافیایی و پیوندهای اصیل تاریخی و تمدنی را زمینه‌ساز ایجاد روابط مستحکم اقتصادی دانست.

رئیس ایرانی کمیسیون مشترک همکاری‌های ایران و عمان، در همین رابطه افزود: روابط ایران و عمان همیشه منحصر به فرد بوده است به گونه‌ای که در ارتباطات اقتصادی، توافق تجارت ترجیحی با هدف تقویت روابط اقتصادی و افزایش حجم مبادلات به نحو مقتضی انجام شده است.

وی، ایجاد محیط امن‌تر برای رشد پایدار تجارت، تأثیر متنوع‌ساری محصولات مبادله شده، تشویق رقابت بین بنگاه‌ها و رفع موانع را از موارد مطرح شده در این کمیسیون اعلام کرد و هدف از این تمهیدات را ورود هر دو کشور به روابط راهبردی در همه عرصه‌های سیاسی تجاری و اقتصادی دانست.

اتابک در ادامه تصریح کرد: در کمیسیون مشترک همکاری‌های ایران و عمان: تلاش داریم ۳ موافقت‌نامه مهم؛ تجارت ترجیحی، حمایت متقابل از سرمایه‌گذاری و همکاری اداری گمرکی را به تصویب رسانیم.

وی حجم مبادلات اقتصادی دو کشور را در یک دهه اخیر ره به افزایش خواند و یادآور شد: حجم مبادلات اقتصادی در ۱۰ سال اخیر هزار درصد رشد داشته و در سال ۱۴۰۳ نیز ۱۵ درصد افزایش را نشان می‌دهد.

وزیر صمت ایران، نقش بخش خصوصی دو طرف در پیش‌برد اهداف راهبردی تجاری و اقتصادی تهران و مسقط را تعیین کننده خواند و تاکید کرد: این افزایش همکاری حاصل تعامل مناسب بخش خصوصی و دولتی دو کشور است و این رشد، ابتدای مسیر همکاری ایران و عمان برای رسیدن به افق همکاری در شراکت راهبردی برای اجرای پروژه‌های کلان اقتصادی در سطح بین‌الملل است.

وی خاطرنشان کرد: از منظر ایران هیچ مانعی در توسعه روابط سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و تجاری میان دو کشور وجود ندارد و با توجه به پیشرفت‌های سال‌های اخیر در ارتقای روابط، هم‌چنان ظرفیت‌های غیر فعال قابل‌توجهی در این میان وجود دارد.

گشودن پای بخش خصوصی باایجاد بستر مناسب برای سرمایه‌گذاری و امکان نقل و انتقال پول

اتابک پیگیری‌های طرف عمانی را در تسهیل نقل و انتقال پول بین تجار و بازرگانان ایرانی و عمانی مفید ارزیابی کرد و گفت: تعیین صرافی برای انجام مبادلات پولی را به فال نیک می گیریم.

وی در همین رابطه ادامه داد: بخش خصوصی دو کشور با همراهی دولت‌ها نقش بزرگی در رفع موانع موجود و چالش‌ها دارند و از همین رو هموار‌سازی مسیر سرمایه‌گذاری با تسریع در اجرایی شدن مصوبات کمیسیون در بخش‌های اقتصادی، تجاری و مالی در اولویت کمیسیون قرار دارد.

رئیس ایرانی کمیسیون مشترک همکاری‌های ایران و عمان، حضور شرکت‌های بخش خصوصی و علاقه‌مندی به سرمایه‌گذاری در عمان را ناشی از اراده جمهوری اسلامی ایران بر تقویت همکاری‌ها دانست و صنایع‌غذایی، پتروشیمی، سیم و کابل، خدمات فنی و مهندسی و گردشگری را از جمله این موارد برشمرد.

صنایع کوچک و معادن مزیت همکاری میان ایران و عمان با محوریت انتقال دانش‌فنی خوشه‌های صنعتی

وی، همکاری دو کشور در صنایع کوچک با هدف توسعه بنگاه‌های خرد و انتقال دانش‌فنی توسط شهرک‌های صنعتی را گام بلندی در جذب سرمایه‌گذار عنوان کرد.

اتابک معرفی و شناسایی ظرفیت‌های توسعه همکاری بین دو کشور برای توسعه معادن، سرمایه‌گذاری مشترک در پروژه‌های معدنی عمان و ایران و صادرات حاصل از آن را برای هردو کشور مزیت دانست که می‌تواند به تجارت بین‌المللی ایران و عمان دامن زند.

وی محصولات معدنی را ظرفیت بالقوه همکاری دو کشور در حوزه معدن خواند که نفع آن عاید هر دو ملت خواهد شد.

وزیر صنعت، معدن و تجارت در پایان یادآور شد: اراده مقامات عالی دو کشور بر گسترش همکاری و حرکت به سوی پیمانهای راهبردی است و در حال حاضر بخش زیادی از این اقتضائات برای ایجاد پیوند عمیق و طراحی مسیر آینده فراهم است و منافع ملی ملت‌ها نیز هم‌سو با این اراده به پیش خواهد رفت.

هدف‌گذاری رشد بیش از 8 درصدی اقتصاد؛ گشایش دروازه‌ای اقتصاد ایران روی سرمایه‌گذاران

در دیدار معاون وزیر صمت با کاردار دوم سفارت سوییس در تهران راهکار حضور سرمایه‌گذاران دو کشور برای افزایش حجم تبادلات تجاری تهران _ ژنو مورد بررسی قرار گرفت.

به گزارش جهان معدن و به نقل از  پایگاه اطلاع‌رسانی وزارت صمت، ابراهیم شیخ، معاون صنایع عمومی وزارت صمت، نقش تاریخی سوییس را در ایجاد تعادل و صلح پایدار جهانی مهم دانست و ابراز امیدواری کرد این کشور بتواند با تداوم و تقویت سیاست میانه روی و کنترل و کاهش تنش‌ها در سراسر جهان به‌ویژه آسیای غربی و خاورمیانه برای جلوگیری از ادامه تجاوزات رژیم اشغالگر به مردم مظلوم غزه و لبنان، نقش فعال‌تری داشته باشد.

وی ضمن اشاره به دانش و شناخت خوب کاردار کشور سوئیس از محیط تولید و فضای اقتصادی و تجاری ایران، افزود: دولت چهاردهم به‌دنبال پیاده‌سازی برنامه هفتم پیشرفت است که در آن توسعه صنعتی به نرخ رشد اقتصادی هشت و نیم درصد هدف گذاری شده است. فرصت تولید و تبادلات تجاری در بازار ایران با جمعیت ۸۵ میلیونی که داریم و باتوجه به برخورداری از منابع سرشار و قیمت تمام شده پائین محصولات، کشور ما می‌تواند فضای بسیار خوبی برای جلب سرمایه‌گذاران و مشارکت اقتصادی شرکت‌های سوئیسی باشد و می‌توان روابط تجاری دو کشور را از سطح بسیار نازل موجود، به سطح مناسبی، گسترش داد.

معاون صنایع عمومی وزارت صمت به کاردار سوئیس یادآور شد: انتظار شفاف ما از شرکت‌های خارجی فعال در ایران آن است که با اصلاح برنامه تولید، ساخت کالاهای با اولویت از جمله غذای کودکان را در دستور کار قرار دهند و اهداف تجاری خود را متناسب با هدف‌گذاری سیاست‌های صنعتی ما تنظیم کنند.

«ژولین بریگه» کاردار سفارت سوئیس در تهران که با درخواست رسمی از وزارت خارجه با معاون صنایع عمومی وزارت صمت دیدار می‌کرد، گفت: من به شما و دولت جدید بابت داشتن صنایع بزرگ و فعال در ایران و پیش برنده در شرایط دشوار و‌ اتخاذ سیاست تولید صادرات تبریک می‌گویم. دولت سوئیس باتوجه به شرایط موجود تمایل دارد به‌صورت فعال و پایدار در بخش‌های تولیدی و تجاری ایران همکاری داشته باشد

وی نیز ضمن قدردانی اظهار کرد: من به شما و دولت جدید بابت داشتن صنایع بزرگ و فعال در ایران و پیش برنده در شرایط دشوار و‌ اتخاذ سیاست تولید صادرات تبریک میگویم. دولت سوئیس باتوجه به شرایط موجود تمایل دارد به صورت فعال و پایدار در بخش های تولیدی و تجاری ایران همکاری داشته باشد.

کاردار سفارت سوئیس در تهران ادامه داد: در حال حاضر حدود ۲۰ شرکت سوئیسی فعال با شرایط مناسب تجاری و صادراتی در ایران حضور دارند، شرکت های سوئیسی فعالیت‌های خود را در چارچوب اصل احترام و‌ منافع متقابل، اصول اقتصادی و تجاری و کاملا به دور از فضای سیاسی، پیش می‌برند و به‌هیچ وجه تمایلی برای ورود به تنش‌های سیاسی میان سایر کشورها ندارند.

بریگه، همچنین گفت: ژنو خواهان مساعدت و حمایت بیشتر وزارت صمت و دولت جمهوری اسلامی ایران از تداوم حضور فعال و پیشبرد برنامه‌های تولید و صادرات شرکت‌های سوئیسی حاضر در ایران است.

تاکید وزیر صمت کشورمان بر گسترش تجارت آزاد بین ایران و روسیه

وزیر صنعت، معدن و تجارت در حاشیه اجلاس شورای عالی اتحادیه اقتصادی اوراسیا بر گسترش تجارت آزاد بین ایران و روسیه تاکید کرد.

به گزارش جهان معدن و به نقل از پایگاه اطلاع‌رسانی وزارت صنعت، معدن و تجارت، «سیدمحمد اتابک» وزیر صمت ایران که برای شرکت در اجلاس شورای عالی اتحادیه اقتصادی اوراسیا به روسیه سفر کرده، در مصاحبه با رسانه‌های روسی اجلاس را بسیار سازنده توصیف کرد و اظهار کرد: طیف گسترده‌ای از موضوعات مهم، از جمله گسترش تجارت آزاد بین دو کشور و همچنین بین روسیه و ارمنستان، به طور مفصل مورد بحث و بررسی قرار گرفت. در نتیجه این گفتگوها، به این نتیجه رسیدیم که می‌توانیم همکاری‌های اقتصادی خود را در هر دو کشور افزایش داده و به رشد متقابل دست یابیم.

وی با بیان اینکه این توافقات می‌تواند به تقویت روابط اقتصادی دو کشور و ایجاد فرصت‌های جدید برای سرمایه‌گذاران کمک کند، ابراز امیدواری کرد که شاهد اجرای سریع و مؤثر این توافقات باشیم.

وزیر صنعت، معدن و تجارت شامگاه چهارشنبه با هدف شرکت در اجلاس شورای عالی اتحادیه اقتصادی اوراسیا وارد سن‌پترزبورگ روسیه شد.

نشست سران کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا در حالی روز پنجشنبه ششم دی‌ماه ۱۴۰۳ در سن‌پترزبورگ برگزار شد که بررسی عضویت ناظر ایران در این اتحادیه و همچنین تشکیل بازار مشترک نفت و گاز در دستور کار این اجلاس مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت و اعضا به عضویت ناظر ایران در این اتحادیه رای مثبت دادند.

برنامه‌‌‌های چین برای تقویت صنعت مس

چین به‌عنوان بزرگ‌ترین مصرف‌کننده مس در تلاش است تا استانداردهای این صنعت را افزایش دهد و واردات کنسانتره خود را نیز در این راستا بهبود بخشد. دولت چین حداقل سه‌مجوز جدید به شرکت‌های خصوصی برای فرآوری عیارهای پایین‌‌‌تر در چند ماه گذشته صادر کرده است و پیش‌بینی می‌شود وضعیت تقاضا در این کشور طی ماه‌‌‌های آینده بهبود یابد. چین به شرکت‌های خصوصی بیشتری اجازه داده است تا کنسانتره‌‌‌های آلاینده بیشتری را در داخل کشور ترکیب کنند.

به گزارش جهان معدن ؛ کشوری که نیمی از مس جهان را مصرف می‌کند و به‌عنوان بزرگ‌ترین مصرف‌کننده فلزات اساسی به‌ویژه فلز سرخ شناخته شده است، در تلاش است تا نمرات استاندارد کافی را در صنعت مس تامین کند. این موضوع می‌‌‌تواند به طور قابل‌توجهی دامنه کنسانتره‌‌‌های مس را که در حال حاضر تحت قوانین سختگیرانه گمرکی قرار دارد و چین می‌‌‌تواند وارد کند افزایش دهد. چین بزرگ‌ترین مصرف‌کننده مس در جهان است، با وجود این به‌عنوان چهارمین تولیدکننده بزرگ معدنی شناخته شده است. به عبارت بهتر باید کنسانتره را به‌عنوان ماده‌‌‌ای که از سنگ معدن مس به صورت خردشده استخراج و بعد به فلز تصفیه‌‌‌شده تبدیل می‌شود، وارد کند تا نیازهای خود را برآورده سازد.

 

عرضه کنسانتره گران در بازار چین

استانداردهای وارداتی چین اجازه می‌دهد فقط حدود ۲۰‌درصد از کنسانتره مس جهان به کشور وارد شود و بقیه آن بیش از حد آلاینده در نظر گرفته می‌شود. فقط شرکت‌های بزرگ دولتی معمولا مجاز به خرید و ترکیب کنسانتره‌‌‌های مسی هستند که مواد شیمیایی سمی بیشتری مانند آرسنیک نسبت به گریدهای استاندارد دارند. بازرگانان خارجی که از فرآوری کنسانتره‌‌‌های آلاینده در چین نیز منع شده‌‌‌اند، باید کنسانتره‌‌‌ها را در کره‌جنوبی، مالزی و تایوان قبل از فروش با کارخانه‌‌‌های ذوب چینی مخلوط کنند تا استاندارهای کافی حاصل شود. دولت حداقل سه‌مجوز جدید به شرکت‌های خصوصی برای فرآوری عیارهای پایین‌‌‌تر در چند ماه گذشته داده؛ چراکه وضعیت کمبود کنسانتره مس استاندارد بدتر شده است. دولت استانی لیائونینگ در شمال شرق چین اول نوامبر عنوان کرد که تاسیسات ترکیبی جدید در بندر دالیان دارد. چین در طول سال‌ها به‌سرعت در زمینه ذوب مس توسعه ‌یافته و کمبود جهانی مواد خام مس را تسریع و کنسانتره‌‌‌ها را گران‌‌‌تر از همیشه در بازار عرضه کرده است.

کمبود کنسانتره مس موجب توقف اجباری اجرای برخی از ‌‌پروژه‌‌‌های جاه‌‌‌طلبانه مس چین، ازجمله به تعویق افتادن کارخانه جدید Tongling Nonferrous به نیمه دوم سال ۲۰۲۵ شده است. به گفته موسسه مشاوره CRU، حدود ۳.۲میلیون تن ظرفیت جدید ذوب مس چین نیز در پنج‌سال آینده به بازار عرضه می‌شود. طبق خبرهایی که پیش‌تر منتشر شده بود، داده‌‌‌های گمرک نشان می‌‌‌داد واردات مس خام چین در ماه سپتامبر سال‌جاری نسبت به ماه قبل از آن افزایش یافته است که دلیل آن بهبود تقاضای فصلی و چشم‌‌‌انداز مصرف برای این فلز صنعتی است. همچنین آمارهای اداره کل گمرک نشان می‌دهد واردات مس و فرآورده‌‌‌های فرفورژه در ماه سپتامبر به ۴۷۹‌هزار تن رسید که ۱۵.۴‌درصد نسبت به واردات ماه اوت افزایش داشت. تحلیلگران بر این عقیده بودند که افزایش قیمت جهانی مس حامی واردات بیشتر  بود که به پنجره آربیتراژ باز برای معامله‌‌‌گران منجر شد تا از طریق واردات سود کسب کنند.

ریزش قیمت مس در بازار جهانی

داده‌‌‌ها نشان می‌دهد واردات مس در ۹ماهه سال‌جاری ۲.۶‌درصد افزایش را به ثبت رساند و به ۴.۰۹میلیون تن رسید. آمار گمرک اعلام کرد که واردات کنسانتره مس در ماه سپتامبر به ۲.۴۴میلیون تن رسید که ۸.۹‌درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته افزایش داشت. واردات کنسانتره مس در ۹ماه سال‌جاری ۲۱.۰۶میلیون تن بود که ۳.۷‌درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته افزایش داشت. معاملات آتی مس در آخرین روز معاملاتی یعنی ۸نوامبر به ۴.۳دلار به ازای هر پوند سقوط کرد، چراکه بازارها در مورد چشم‌‌‌انداز تقاضا پس از اینکه دولت چین از ارائه سیاست‌‌‌های مستقیم تازه به اقتصاد خودداری کرد، حجم تقاضا در بازارها تحت‌تاثیر قرار گرفتند. سیاستگذاران ارشد کنگره ملی خلق چین یک بسته مبادله بدهی ۱۰تریلیون یوآنی را برای پذیرش بدهی‌‌‌های خارج از ترازنامه از دولت‌‌‌های محلی و بهبود دسترسی آنها به وام‌‌‌های ارزان‌‌‌تر رونمایی کردند. با این حال، سرمایه‌گذاران ناامیدی نسبت به توسعه جریان‌‌‌های جدید را نشان داده و انتظارات در مورد حمایت از تولید را کاهش دادند که به چشم‌‌‌انداز تقاضا برای نهاده‌‌‌های صنعتی مس آسیب رساند.

غرفه ایمیدرو میزبان سفیر عربستان سعودی در تهران

عبدالله بن سعود العنزی، سفیرعربستان سعودی در تهران صبح امروز از غرفه ایمیدرو در بیستمین نمایشگاه ایران متافو دیدن کرد.

به گزارش چهان معدن و به نقل از روابط عمومی نمایشگاه ایران متافو؛ وی با حضور در محل دائمی نمایشگاه‌های بین‌المللی تهران با پتانسیل ها و ظرفیت های بخش معدن و صنایع معدنی ایران و نیز توانمندی ها و فرصت های سرمایه گذاری ایمیدرو و شرکت های زیرمجموعه آن در بیستمین نمایشگاه ایران متافو آشنا شد.

بريکس، سکوي رشد اقتصادي و توسعه پايدار صنعت فولاد ايران در جهان

عضويت کشور در بريکس (BRICS) می‌تواند به گامی بلند جهت حضور در بازارهای مختلف جهانی و بين‌المللی به ويژه در حوزه معدن و صنعت فولاد تبديل شود.

به گزارش جهان معدن و به نقل از روابط عمومی فولاد سنگان ؛ در شرايطی که روزبه‌روز بر تعداد و شدت تحريم‌‌های ظالمانه اقتصادی عليه کشور افزوده می‌شود و برخی غول‌های اقتصادی جهان همچون ايالات متحده آمريکا به دنبال کم‌رنگ‌تر شدن نقش ايران در بازارهای مختلف بين‌المللی به ويژه در بخش معدن و صنايع معدنی هستند، عضويت کشور در بريکس (BRICS) که متشکل از پنج عضو دائم يعنی برزيل، روسيه، هند، چين و آفريقای جنوبي است و علاوه بر ايران، به تازگی پنج عضو جديد ديگر شامل عربستان صعودی، آرژانتين، امارات متحده عربي، مصر و اتيوپی نيز به آن اضافه شده‌اند، می‌تواند به گامی بلند جهت حضور در بازارهای مختلف جهانی و بين‌المللی به ويژه در حوزه معدن و صنعت فولاد تبديل شود؛ به ويژه اينکه چين و هند، همواره در صدر برترين توليدکنندگان فولاد جهان قرار داشته و روسيه و برزيل نيز جزو 10 توليدکننده برتر فولاد تا پايان ماه آگوست سال جاری ميلادی بوده‌اند.

بدون شک عضويت در اين سازمان، دستاوردهای مهمی براي بخش معدن و صنايع معدنی به ويژه فولاد کشور به همراه خواهد داشت که از جمله آن‌ها می‌توان به انتقال فناوری و تکنولوژی روز معدن، تشکيل يک اتحاديه صنعتی و يا تبادلات معدنی و صنعتی در قالب طرح‌هايی نظير سوآپ مواد معدنی، جذب سرمايه خارجي و تامين مالي براي پروژه‌های بخش معدن و صنعت اشاره کرد. به منظور بررسی و تحليل اهميت پيوستن ايران به بريکس و تاثير آن بر بخش معدن و صنايع معدنی کشور، خبرنگار پايگاه خبری و تحليلی «فلزات آنلاين» با علي امرايی، مديرعامل شرکت صنايع معدنی فولاد سنگان به گفت‌وگو نشسته‌ است که ماحصل آن را در ادامه خواهيد خواند:

در ارتباط با اهميت پيوستن ايران به بريکس (BRICS) در حوزه اقتصاد جهانی توضيحاتی ارائه بفرماييد

اندیشمندان سیاسی این امر را در راستای اتخاذ رویکرد سیاست خارجی چندجانبه‌گرایی تفسیر می‌کنند و موضوع پیوستن ایران به بریکس از چند وجه قابل بررسی است؛ فارغ از بعد سیاسی و روابط بین‌الملل، مسئله اقتصادی اهمیت فراوانی دارد. عضویت ایران در بریکس که پس از حضور کشور در سازمان شانگهای رخ داد را باید به فال نیک بگیریم. امروزه چه از نظر اقتصادی و چه سیاسی در سطح جهان، عضویت در سازمان‌های منطقه‌ای بر پایه تامین منافع ملی، اهمیت زیادی دارد.

برخی از اعضای موسس این سازمان در اقتصاد جهان نقش بسیار مهم و اثرگذاری دارند؛ مخصوصا چین که به عنوان دومین اقتصاد جهان شناخته می‌شود. حال اگر از منظر صنعتی به اعضای موسس بنگریم، چین و هند دو کشور پیشرو در صنعت فولاد جهان هستند و روسیه، یکی از بزرگ‌ترین تولیدکنندگان فولاد بوده و دارای ذخایر مهم معدنی است. البته طی دو سال اخیر، تولید فولاد روسیه تحت تاثیر جنگ با اوکراین قرار گرفته و باعث نوساناتی در این حوزه و تغییر سیاست‎های این کشور شده است که از جمله می‌توان به اتخاذ سیاست دامپینگ برای حفظ حضور در بازارهای جهانی و تامین ارزی اشاره کرد. علی‌رغم این مسائل، روسیه همچنان پتانسیل صنعتی و توان اقتصادی مناسبی دارد.

در مجموع اعضای بریکس، بیش از 30 درصد تولید ناخالص داخلی و بیش از 40 درصد جمعیت جهان را تشکیل می‌دهند و به لحاظ مساحتی نیز بریکس، یکی از بزرگ‌ترین سازمان‌های جهان شناخته می‌شود. بنابراین بریکس فارغ از مباحث سیاسی، سازمان مهمی در بین سایر سازمان‌ها به شمار می‌رود که پشتوانه اقتصادی مناسبی نیز دارد. از طرفی، بانک توسعه جدید یا (NBD) که توسط اعضای بریکس تاسیس شده، وظیفه تامین مالی پروژه‌های کشورهای عضو را بر عهده گرفته است. عضویت ایران و چند کشور دیگر از جمله عربستان، امارات متحده عربی، آرژانتین، مصر و اتیوپی به تقویت بعد اقتصادی این سازمان کمک شایانی خواهد کرد و به نوعی ظرفیت چندبعدی اقتصادی ایجاد خواهد شد.

برزیل، کشوری است که ضمن برخورداری از ذخایر سنگ‌آهن فراوان، از جمله کشورهای بزرگ صادرکننده سنگ‌آهن نیز به شمار می‌آید. چین، روسیه و هند، جزو بزرگ‌ترین کشورهای تولیدکننده فولاد و همچنین اقـــتصادهـــای بــرتـــر دنــیا قـــرار گرفـــته‌انــــد؛ عربستان، بزرگ‌ترین تولیدکننده نفت در جهان و امارات متحده عربی، یک قطب بزرگ مالی در سطح دنیاست که به همراه سنگاپور در دو دهه اخیر توانسته است ضریب امنیت سرمایه‌گذاری و توسعه خود را ارتقا دهد و به یک قطب مالی سرمایه‌گذاری تبدیل شود. سایر کشورهای این گروه نظیر ایران، از پتانسیل‌های فراوان اقتصادی برخورداند. آثار مهم این سازمان بر اقتصاد کشور را می‌توان در این مسئله دید که مسیر مناسبی برای هم‌گامی، اثرپذیری، اثرگذاری و ادغام در اقتصاد جهانی با عضویت ایران در بریکس و شانگهای ایجاد شده است.

اهميت اين مهم در توسعه بخش معدن و صنايع معدنی کشور به ويژه فولاد را چگونه ارزيابی می‌کنيد؟

صنعت و اقتصاد دو بخش جدایی‌ناپذیر از یکدیگرند؛ اگرچه ممکن است رشد اقتصادی، لزوما به معنای توسعه صنعتی نباشد اما عکس این موضوع صادق است. از بخش‌های مهم صنعت، باید به حوزه معدن و فولاد اشاره کرد. اعضای بریکس، جزو بزرگ‌ترین تولیدکنندگان فولاد جهان بوده که در این بین، چین به تنهایی بیش از 50 درصد تولید فولاد جهان را در اختیار دارد و هند در رتبه دوم قرار گرفته است. برزیل از جمله کشورهای مطرح جهان است که دارای معادن مختلف بوده و یکی از برترین قدرت‌های فولادی دنیاست.

روسیه کم و بیش پتانسیل صنعتی و معدنی مناسبی داشته و آفریقای جنوبی نیز وضعیت نسبتا مشابهی دارد. قطعا چنین کشورهایی از نظر تکنولوژی حوزه معدن و فولاد نیز از پتانسیل بالایی برخوردارند. در همین راستا، عضویت ایران در این سازمان به عنوان یکی از بزرگ‌ترین تولیدکنندگان فولاد جهان، از اهمیت فراوانی برخوردار است. برای مثال، در حال حاضر واردات سنگ‌آهن از برزیل به برخی مناطق مقرون به صرفه نیست و عضویت ایران در بریکس، می‌تواند به تعادل در این زمینه منجر شود؛ همچنین انتقال فناوری و تکنولوژی معدنی، می‌‎تواند از نتایج مهم عضویت ایران در این سازمان باشد.

تشکیل یک اتحادیه صنعتی و یا تبادلات معدنی و صنعتی در قالب طرح‌هایی نظیر سوآپ مواد معدنی، جذب سرمایه خارجی و نامین مالی برای پروژه های بخش معدن، صنعت و…، از دیگر نکات حائز اهمیت عضویت ایران در بریکس است. در نظر داشته باشیم که عضویت در سازمان‌ها، فرصت مناسبی برای ورود به بازار کشورهای عضو ایجاد می‌کند و توسعه تجارت، یکی دیگر از موارد عضویت در بریکس است.

آيا اين رويداد مهم می‌تواند زمينه‌ساز کاهش نقش تحريم‌ها و رونق تجارت خارجی محصولات فولادی و خروج بازار داخلی فولاد از رکود نسبی حاکم شود؟

مسئله تحریم به نوبه خود مقوله مفصلی بوه که از جنبه‌های مختلف قابل بررسی است اما به طور کلی عضویت در سازمان‌های منطقه‌ای یا بیان صحیح‌تر، سازمان‌های چندجانبه‌گرا، بر شکستن انحصار اقتصادی تاثیر دارد و اگر این مهم نتواند تحریم‌ها را کاملا بی‌اثر یا لغو کند، لاجرم تاثیر آن را کاهش خواهد داد. مقصود این است که رفع تحریم‌های ظالمانه وضع‌شده علیه کشور، تابع یک سری معادلات سیاسی دیگری نیز هست. اگر ما کمی سیاسی‌تر ترکیب گروه بریکس را بررسی کنیم، درمی‌یابیم که چین درگیر جنگ تجاری با ایالات متحده آمریکاست و این امر در سال‌های اخیر تشدید یافته است؛ هرچند دو کشور کماکان درگیر این جنگ تجاری، اقتصادی و سیاسی هستند اما هر دو طرف تمایل به کاهش تنش‌های موجود دارند.

روسیه در یک تقابل جدی با آمریکا و غرب قرار گرفته است. از طرفی هند، از جمله کشورهای دوست و متحد آمریکاست که در رقابت با چین قرار دارد و از سوی دیگر آمریکا با اعضای جدید بریکس مانند ایران، دشمنی‌های دیرینه و فراوانی دارد. عربستان سعودی چرخش استراتژیکی به سمت شرق و چین داشته است اما این مسئله به معنای دست کشیدن از آمریکا و غرب نیست. در نتیجه ترکیب اعضای قدیم و جدید بریکس به گونه‌ای است که خود را ذیل اقتصاد و سیاست آمریکا و غرب نمی‌بینند و هم‌اکنون 16 کشور که تمایل به استقلال اقتصادی بیشتری دارند، درخواست عضویت در بریکس را مطرح کرده‌اند. این بدان معناست که عضویت ایران در این سازمان می‌تواند تحریم‌ها را کم‌اثر کند و یک بلوک قدرتمند حامی برای رفع تحریم داشته باشد. در هر صورت، عضویت هر کشور در هر سازمانی در راستای منافع ملی آن کشور است و امری مهم و اثرگذار در رفع تحریم‌های ظالمانه تلقی می‌شود.

عضويت ايران در بريکس تا چه اندازه در خصوص رقابت‌پذيری محصولات معدنی و فولادی اثرگذار خواهد بود؟

حضور این کشورها در کنار یکدیگر فارغ از مسائل سیاسی و اقتصادی، منجر به تشکیل یک قطب یا بلوک صنعتی معدنی خواهد شد. حضور در بازار جهانی، نیازمند رعایت چند اصل مهم است که از جمله آن‌ها می‌توان به تامین مواد اولیه مناسب، تولید رقابتی و باکیفیت و سیستم حمل‌ونقل تجاری اشاره کرد. این سه اصل می‌تواند ایران را در بازار رقابتی بین‌المللی در برابر سایر کشورها تقویت کند و یقینا این پتانسیل در کشور وجود دارد. عرضه محصولات ایرانی در بازارهای جهانی، می‌تواند این عرصه را رقابت‌پذیرتر کند؛ اگرچه رقابت در عرصه بین‌المللی، لزوما وجه کمی ندارد و تابع پارامترهای مختلف از جمله تقاضای جهانی، شرایط سیاسی، رشد و رکود اقتصادی و به طور کلی تابع شاخص‌های کلان اقتصادی است.

این حضور به دنبال تنوع‌بخشی و رقابت‌زایی، می‌تواند اثرگذار واقع شود و از طرفی ارتقای کمی و کیفی محصولات داخلی را فراهم کند. در صورتی که ما بتوانیم با استفاده از فناوری‌های روز دنیا، بخش معدن را در تمامی مراحل تقویت و ناترازی موجود در تامین مواد اولیه تا تولید محصول نهایی را تا افق 1404 و پایان برنامه هفتم توسعه حذف کنیم، آنگاه حضور ایجابی به معنای صادرات در بازارهای جهانی اهمیت فراوانی پیدا می‌کند و حضور ما در یک بازار جهانی و رقابتی مطمعنا به ارتقای کمی و کیفی محصولات تولیدی کمک خواهد کرد.

چشم‌انداز و تحليل شما از آينده فولاد جهان و ايران پس از پيوستن کشور به بريکس به عنوان يکی از 10 توليدکننده برتر فولاد چيست؟

پیش‌بینی‌های جدید مراجع بین‌المللی از کاهش رشد اقتصادی چین حکایت دارد اما این به معنای منفی شدن آن نیست. چین و هند، کماکان جزو برترین اقتصادها و فولادسازان جهان هستند و حضور آن‌ها در سازمان‌های چندجانبه یا منطقه‌ای، معطوف به اثرگذاری بیشتر در عرصه بین‌المللی است. بنابراین عضویت ایران در بریکس و قرار گرفتن در کنار بزرگ‌ترین کشورهای تولیدکننده فولاد و بخش معدن، ظرفیت مناسبی برای کشور فراهم خواهد آورد که با سیاست‌گذاری دقیق بر پایه منافع ملی، می‌توان به بهترین نحو از آن استفاده کرد. باید توجه داشت که با رفع موانع موجود، تبادلات مالی و تجاری بیشتر، جذب سرمایه، به‌کارگیری تکنولوژی و فناوری روز و…، زمینه‌های لازم برای ارتقای کمی و کیفی صنعت و معدن کشور فراهم خواهد شد و ایران می‌تواند تاثیر مثبت و سازنده‌ای در بخش معدن و صنایع معدنی جهان به ویژه فولاد داشته باشد.

به طور کلی عضویت در سازمان‌ها اهرم قوی در مبادلات تجاری، اقتصادی و حتی سیاسی ایجاد خواهد کرد. عضویت ایران در بریکس تلویحا و ناخواسته تشکیل یک اتحادیه صنعتی معدنی است که می‌تواند در صورت لزوم و فهم شرایط متقابل همه اعضا و  اخذ سیاست‌های مختلف، تولید، صادرات و…  بر بازار جهانی فولاد و معدن موثر باشد.

کاهش 5.1 درصدی تولید جهانی فولاد /رشد 8.8 درصدی تولید محصول در ایران

انجمن جهانی فولادگزارش داد: مجموع تولید جهانی فولاد طی ماه می 2023 میلادی کاهش 5.1 درصدی را به ثبت رساند. این در حالی است که تولید ایران طی این ماه و پنج ماه ابتدای سال میلادی با رشد همراه شده است.

به گزارش جهان معدن و به نقل ازروابط عمومی سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران(ایمیدرو)، به نقل از انجمن جهانی فولادWorld Steel Association،63کشور فولادساز جهان طی ماه می 2023 میلادی،161 میلیون و 600 هزار تن فولاد خام تولید کردند که نسبت به مدت مشابه سال گذشته کاهش 5.1 درصدی را نشان می دهد.

همچنین فولادسازان جهان از ابتدای ژانویه تا پایان می 2023میلادی، 786 میلیون تن فولاد خام تولید کردند که این میزان حاکی از کاهش1.2 درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته است.

رشد 8.8 درصدی تولید ایران

طی 5 ماهه نخست سال جاری میلادی، ایران در مجموع13میلیون تن فولاد خام تولید کرد که نسبت به مدت مشابه سال گذشته میلادی، 2.2 درصد افزایش یافته است. این در حالی است که تولید فولاد خام ایران در می سال جاری میلادی نیز با رشد8.8 درصدی نسبت به می 2022 میلادی به 3 میلیون و 300 هزار تن رسید.

ازابتدای ژانویه تا پایان می2023 میلادی، چین با تولید 444میلیون و 600 هزار تن( رشد1.6 درصدی نسبت به مدت مشابه سال 2022 میلادی) بیشترین میزان تولید فولاد خام جهان را به خود اختصاص داد. پس از آن، هند با تولید 56 میلیون و400 هزار تن فولاد خام(رشد5.7 درصدی)، ژاپن با تولید 36 میلیون و 500 هزار تن(افت 5.3 درصدی)، امریکا با تولید 33 میلیون و 100 هزار تن(کاهش 3.4 درصدی) و روسیه با تولید 32 میلیون و 100 هزار تن(کاهش 1.9درصدی) طی5 ماهه نخست سال 2023 میلادی در رتبه های دوم تا پنجم جای گرفتند.

همچنین کره جنوبی باتولید28 میلیون و100هزار تن فولاد خام(افت0.4 درصدی)، آلمان باتولید 15 میلیون و 600 هزار تن(افت4.7 درصدی)، برزیل با تولید 13میلیون و 400 هزار تن(افت8.1 درصدی)،ترکیه(کاهش 19.1 درصدی) و ایران(رشد2.2 درصدی) نیز با تولید 13میلیون تن فولاد خام در رتبه های ششم تا دهم جهان جای گرفتند.
نکنه قابل توجه برابر بودن تولید ایران و ترکیه است با اینحال انجمن جهانی فولاد، ایران را در رتبه دهم جای داده است.

ایران دومین تولید کننده آهن اسفنجی در دنیا شد

مجموع تولید آهن اسفنجی جهان طی سال 2022 میلادی 125 میلیون و 100 هزار تن اعلام شد که ایران با تولید 32 میلیون و 900 هزار تن از این محصول، توانست به مقام نخست تولید در آسیا و رتبه دوم تولید این محصول در جهان دست یابد.

به گزارش جهان معدن به نقل از روابط عمومی سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو)، انجمن جهانی فولاد World Steel Association در تازه‌ترین گزارش خود از رشد 100 برابری تولید جهانی فولاد طی 72 سال گذشته خبر داد.

این گزارش حاکی است که تولید جهانی فولاد از 189 میلیون تن در سال 1950 میلادی به یک میلیارد و 885 میلیون تن در سال 2022 میلادی افزایش یافته است.

ایمیدرو و شرکت‌های تابعه و زیرمجموعه بر سکوی بیستم جهان

ایمیدرو و شرکت‌های تابعه و زیرمجموعه (شرکت فولاد مبارکه اصفهان، ذوب‌آهن اصفهان، فولاد خوزستان و شرکت ملی فولاد ایران) با تولید 18 میلیون تن فولاد خام طی سال 2022 میلادی توانستند بر سکوی بیستم شرکت‌های فولادساز برتر جهان بایستند.

این درحالی است که ایران با تولید 30 میلیون و 600 هزار تن فولاد خام طی سال گذشته میلادی توانست همچنان دهمین کشور فولادساز جهان، لقب بگیرد.

ایران دومین تولید کننده آهن اسفنجی جهان

مجموع تولید آهن اسفنجی جهان طی سال 2022 میلادی 125 میلیون و 100 هزار تن اعلام شده است که از این میزان هند با تولید 42 میلیون و 300 هزار تن محصول در صدر جهان قرار دارد.

این درحالی‌است که طی مدت یادشده، ایران با تولید 32 میلیون و 900 هزار تن آهن اسفنجی توانست به مقام نخست تولید در آسیا و رتبه دوم تولید این محصول در جهان دست یابد.

همچنین تولید آهن خام ایران طی سال 2022 میلادی 2 میلیون و 500 هزار تن، مصرف این محصول 2 میلیون و 400 هزار تن و صادرات آن نیز 100 هزار تن گزارش شده است. گفتنی است میزان واردات آهن خام ایران طی سال گذشته میلادی صفر بوده است.

مجموع تولید جهانی آهن خام طی سال 2022 میلادی یک میلیارد و 301 میلیون و 300 هزار تن و مصرف این محصول در جهان یک میلیارد و 301 میلیون و 400هزار تن به ثبت رسیده است.

معرفی برترین‌های تولید فولاد در دنیا

چین توانست طی سال 2022 میلادی با تولید یک میلیارد و 180 میلیون تن فولاد خام در صدر فولادسازان جهان قرار گرفته و سهم 54 درصدی از تولید این محصول را به خود اختصاص دهد.

این درحالی‌است که حضور پر رنگ شرکت‌های چینی نیز در بین 50 شرکت برتر فولادساز جهان به چشم می‌خورد.

طی این مدت، گروه بائو استیل چین China Baowu Group با تولید 131 میلیون و 400 هزارتن فولاد خام در صدر شرکت‌های فولادساز جهان ایستاد.

همچنین گروه آنستیل چین Ansteel Group نیز با تولید 55 میلیون و 650 هزار تن محصول به عنوان سومین شرکت فولادساز جهان به ثبت رسید.

انجمن جهانی فولاد میزان تولید شرکت فولادساز آرسلور میتال ArcelorMittal را 68 میلیون و 890 هزار تن عنوان کرده و این شرکت را دومین شرکت فولادساز جهان طی سال گذشته میلادی اعلام کرد.