به گزارش جهان معدن و به نقل از پایگاه خبری «اقتصاد ملت»؛ دکتر داریوش اسماعیلی رئیس سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی در سومین کنفرانس تخصصی اکتشاف ذخایر معدنی که صبح امروز در هتل پارسیان استقلال برگزار شد، با اشاره به سرمایه اجتماعی بخش معدن گفت: در این وضعیت ایجاد شده دولت، حاکمیت و بخش خصوصی همگی مقصر هستند.
معاون وزیر صمت با تاکید بر اینکه اعتماد، شبکهها و هنجارها سه بعد اصلی مؤلفههای سرمایه اجتماعی را تشکیل میدهند، گفت: نقش دولت در تامین پیشنیازهای توسعه سرمایه اجتماعی است که شامل پیش نیازهای ساختاری، فرهنگی و روانشناختی میشود و میتواند تقویت اعتماد عمومی، همبستگی اجتماعی و مشارکت اجتماعی را به دنبال داشته باشد.
اسماعیلی خاطرنشان کرد: نتایج مورد انتظار توسعه اجتماعی در بخش معدن به شفافیت، افزایش رفاه فردی و عمومی، حکمرانی موثر، رشد اقتصادی و کاهش تعارض منافع خواهد انجامید.
وی یادآور شد: در بخشهای مختلف اکتشاف که به تولید ثروت ملی و منفعت عمومی خواهد انجامید؛ با ریسک سرمایهگذاری در مقیاس فنی مواجهیم و در این میان شناسایی و پیجویی وظیفه حاکمیت و دولت است.
وی ادامه داد: امروز با چالش نیروی انسانی متخصص در رشتههای علوم زمین و اکتشاف در کشور مواجهیم.
رئیس سازمان زمینشناسی اضافه کرد: امروز تعداد شرکتهای گریددار ما کمتر از یک سوم نیازهای بخش است؛ به طوری که شرکتهای گرید یک از هشت شرکت تجاوز نمیکند، تعداد شرکتهای گرید ۲ بین ۲۲ تا ۲۳ شرکت است و در شرکتهای با گرید ۳ نیز همین وضعیت را داریم.
وی با تاکید بر اینکه تعداد این شرکتها هر روز در حال کاهش و این شرکتها در حال ضعیفتر شدن هستند، گفت: خود شرکتها هم در این ضعیف شدن مقصر بودند؛ به طوری که شرکتها به جای انجام فعالیتهای اکتشافی و عملیاتی روی معدنداری و سرمایهگذاری متمرکز شدند.
معاون وزیر صمت در ادامه با اشاره به توافق سه جانبه ایمیدرو، معاونت معدنی و سازمان زمینشناسی گفت: در راستای تولید دادههای پایه تهیه نقشههای ۵۰ هزارم را دنبال میکنیم و در هر کجای کشور که بتوان چنین محصولی را تولید کرد؛ اقدام خواهیم کرد.
اسماعیلی بیان داشت: این مهم در سه فاز دنبال خواهد شد که در فاز نخست ۴۲۰ نقشه با سه لایه یعنی ۱۲۶۰ پروژه اجرایی میشود و در همین راستا ۸۰ درصد کار را برونسپاری خواهیم کرد و بخش خصوصی را تقویت میکنیم.
وی اضافه کرد: در سال آینده تولید ۱۲۰ نقشه (۳۶۰ پروژه) را در دستور کار داریم و در این راستا از پتانسیل دانشگاهها، شرکتها و سازمان نظام مهندسی معدن استفاده خواهیم کرد و حتما دستکم ۱۰۰نقشه (۳۰۰ پروژه ) را برونسپاری خواهیم کرد.
وی با بیان اینکه انجام دو میلیون کیلومتر خطی حفاری در برنامه هفتم بر عهده ما گذاشته شده است، گفت: این مهم با استفاده از پتانسیل بخش خصوصی انجام خواهد شد. در همین راستا اولین تفاهمنامه همکاری بین سازمان زمینشناسی و شرکت چادرملو هفته گذشته رونمایی شد و به همین ترتیب تفاهمنامههایی با مبارکه، گلگهر و غیره نیز در دستور کار است.
اسماعیلی با بیان اینکه متاسفانه عمده دادهها و گردش اطلاعات مهم بخش معدن در کشوها مانده و خاک میخورد، گفت: در همین راستا پایگاه جامع دادههای علوم زمین راهاندازی شده و تقویت آن به عنوان یکی از اهداف کلان ما در دستور کار قرار دارد.
رئیس سازمان زمینشناسی اضافه کرد: هوشمندسازی، استفاده از پتانسیل هوش مصنوعی، ایجاد بستر اطلاعاتی برای تصمیمسازان و توسعه سرمایهگذاریها دیگر اقداماتی است که در دستور کار این سازمان قرار دارد.
وی همچنین خاطرنشان کرد: در حال تدوین برنامه ۵ساله سازمان زمینشناسی هستیم که این مهم به دانشگاه تهران محول شده است که استراتژی تا تعریف پروژه را شامل خواهد شد.