اقتصاد چرخشی فرصتهای جدیدی را برای کاهش هزینهها و افزایش بهرهوری سازمانها ایجاد میکند
شرکت ایدهپردازان صنعت فولاد جنوب یکی از شرکتهای زیرمجموعه فولاد خوزستان است که به دلیل داشتن حدود سههزار نفر پرسنل از نظر تعداد نیرویانسانی شرکت بزرگی محسوب میشود و در حوزههای مختلف خدماتی فولاد خوزستان فعالیت دارد و پروژههای متنوعی را اجرا میکند.
به گزارش جهان معدن و به نقل از پایگاه خبری «اقتصاد ملت»؛ دکتر فرهاد خزائلی مدیرعامل شرکت ایدهپردازان صنعت فولاد جنوب همزمان با دومین روز از ششمین جشنواره و نمایشگاه ملی فولاد ایران در جمع خبرنگاران ضمن بیان مطلب فوق یکی از این پروژهها را اجرای پروژه سیبیاسآی با برآورد اولیهای بالغ بر ۲۶میلیون دلار سرمایهگذاری عنوان کرد.
خزائلی به «اقتصاد چرخشی و اهمیت آن برای سازمانها» اشاره کرد و در توضیح چگونگی طراحی محصول در اقتصاد چرخشی چنین گفت: در اقتصاد چرخشی هدف تولید محصولاتی است که مدولار، متنوع، قابلاصلاح و بازیافتپذیر باشند. به گونهای که این محصولات نباید تکبعدی و محدود به یکبار استفاده باشند؛ بلکه باید به گونهای طراحی شوند که پس از مصرف مجددا قابلیت بازگشت به چرخه تولید را داشته باشند و از بین نروند و بارها بتوانند وارد چرخه تولید شوند.
به گفته وی اقتصاد چرخشی نه تنها به حفظ منابعطبیعی و کاهش ضایعات کمک قابلتوجهی میکند؛ بلکه فرصتهای جدیدی را برای سازمانها ایجاد میکند تا با کاهش هزینهها و افزایش بهرهوری بتوانند به سودآوری بیشتری برسند.
خزائلی با تاکید بر اینکه این رویکرد به بهبود کیفیت زندگی جامعه و کاهش آلودگی محیط زیست و از همه مهمتر حفظ منابعطبیعی کمک بسزایی میکند، در ادامه افزود: در همین راستا برای حرکت به سمت اقتصاد چرخشی باید فرآیندهای تولید و مصرف را مورد بازنگری مجدد قرار داد و از سوی دیگر راههایی برای همسو شدن با این اصول پیدا کرد.
وی با بیان اینکه شرکت ایدهپردازان صنعت فولاد جنوب با بهرهگیری از نیروی انسانی مجرب و متخصص تلاش میکند تا نقشی مؤثر در توسعه صنعت فولاد کشور داشته باشد، خاطرنشان کرد: این امر نه تنها یک ضرورت محیط زیستی؛ بلکه یک فرصت اقتصادی است که میتواند به توسعه پایدار سازمانها و جامعه نیز کمک بسزایی کند.
خزائلی در ادامه در تشریح مفهوم اقتصاد چرخشی و اهمیت آن برای سازمانها و جامعه چنین گفت: نکته قابلتوجه اینکه باید درک درستی از اقتصاد چرخشی داشته باشیم و بدانیم که در کجای این اقتصاد قرار داریم. همچنین باید بررسی کنیم که چگونه میتوانیم از این رویکرد برای ایجاد منفعت هم برای سازمان خود و هم برای جامعه استفاده کنیم.
خزائلی همچنین به ویژگیهای بلندمدت اقتصاد چرخشی و چالشهای پیشروی این روش اشاره کرد و افزود: اقتصاد چرخشی نه تنها باعث کاهش هزینهها میشود؛ بلکه «ثبات اقتصادی بلندمدت» را نیز به همراه دارد. در این رویکرد بنگاههای اقتصادی دیگر مجبور نیستند که تنها بر تولید یک محصول خاص تمرکز کنند؛ بلکه میتوانند با استفاده از منابع موجود و بازیافت آنها سودآوری خود را افزایش دهند. بنابراین این موضوع به آنها اطمینان میدهد که همیشه منبعی برای تولید وجود دارد؛ حتی اگر آن منبع زباله یا پسماند باشد که این موضوع یعنی یک اقتصاد پایدار و بلندمدت.
وی در ادامه با اشاره به چالشهایی که در مسیر انتقال به اقتصاد چرخشی وجود دارد، خاطرنشان کرد: یکی از این چالشها «همکاری سیستماتیک» بین تمامی بخشهاست. بنابراین تولیدکنندگان، توزیعکنندگان، مصرفکنندگان و سیستمهای بالادستی باید با هم همکاری کنند تا این رویکرد به درستی پیادهسازی شود. از سوی دیگر سرمایهگذاری در فناوریهای جدید نیز امری ضروری است. البته ممکمن است که این سرمایهگذاریها در ابتدا هزینهبر باشد، اما در بلندمدت قطعا منافع آنها بسیار بیشتر از هزینههای اولیه خواهد بود.
مدیرعامل شرکت ایدهپردازان جنوب به اهمیت مدیریت جامعنگر در فعالیتهای سازمانها اشاره کرد و افزود: لازم است در این مسیر به مدیریت جامعنگر در تمامی فعالیتهای خود توجه ویژهای داشته باشیم. این مدیریت شامل پشتیبانی از فرآیندها، تأمین مواد و متریال مناسب و نحوه قرار دادن این مواد در چرخه تولید است. همچنین باید بررسی کنیم که چگونه میتوانیم از این چرخه بارها مواد را بازیابی و استفاده مجدد کنیم تا مصرف مواد اولیه و انرژی را به حداقل ممکن برسانیم.
وی در ادامه با بیان اینکه برخی از سازمانها نسبت به این مقوله مقاوت زیادی دارند، تاکید کرد: آنچه که مسلم است اینکه سالها با اقتصاد خطی زندگی کردهایم و عادت داریم فقط مصرفکنننده باشیم. این در حالی است که تغییر نگرش و حرکت به سمت اقتصاد چرخشی نیازمند آموزش و ایجاد انگیزه است. البته که این تغییر مقاومتهای زیادی را به همراه دارد، اما با مطالعه موردی شرکتهای موفق، میتوانیم الگوهای مناسبی برای پیادهسازی این رویکرد پیدا کنیم.
خزائلی در تشریح تفاوتهای اقتصاد چرخشی و اقتصاد خطی گفت: اقتصاد چرخشی با یک رویکرد کاملاً متفاوت از اقتصاد خطی عمل میکند. اولین و مهمترین تفاوت تغییر مسئولیت مصرفکننده است. در اقتصاد چرخشی؛ مصرفکننده به گونهای درگیر میشود که باید خود را بخشی از این چرخه بداند و مسئولیتپذیری بیشتری در قبال منابع و محیط زیست داشته باشد.
وی در ادامه افزود: مصرفکننده باید یاد بگیرد که از بازیافت به عنوان یک راهحل اساسی استفاده کند. همچنین هنگام خرید محصولات به دنبال محصولاتی باشد که قابلیت تعمیر، بهینهسازی و استفاده چندباره را داشته باشند. این تغییر نگرش یکی از پایههای اصلی اقتصاد چرخشی است که در اقتصاد خطی وجود ندارد.
خزائلی ادامه داد: در اقتصاد خطی منابع استخراج میشوند، محصولات تولید و مصرف میشوند و در نهایت به عنوان زباله دور ریخته میشوند. این رویکرد نه تنها باعث هدررفت منابع میشود؛ بلکه تأثیرات منفی زیادی بر محیط زیست میگذارد، اما در اقتصاد چرخشی هدف این است که منابع به طور مداوم در چرخه تولید و مصرف قرار گیرند و ضایعات به حداقل برسد.
با قدرت برای رفع کمبودهای دارویی تلاش می کنیم
به گزارش جهان معدن و به نقل از روابط عمومی شرکت پخشرازی، دکتر محمد رضا مرادی، عضو هیاتمدیره و مدیرعامل شرکت پخشرازی با بیان مطلب فوق گفـت: تنها راه نجات صنعت دارویی کشور و به تبع آن صنعت پخش دارو، این است که بدهی انباشته شده دولت به شرکتهای پخش هر چه سریع تر پرداخت شود و مشکلات مرتبط با کمبود نقدینگی شرکتهابه سرعت مرتفع شود.
وی تاکید کرد: مسئولان دولتی باید موضوع حل مشکلات مرتبط با کمبود نقدینگی شرکتهای پخش را در اولویت قرار دهند تا خدای ناکرده جان تعداد قابلتوجهی از بیماران به علت کمبود دارویی به خطر نیفتد.
وی با تاکید بر اینکه پخشرازی سعی خواهد کرد در ماههای پایانی سال ۱۴۰۳ به اندازهی خود، یاری رسان صنعت داروسازی کشور باشد، گفت: تا برقراری بستر مناسب تر در زنجیره تأمین دارویی کشور، همه باید به یکدیگر کمک کنند.
به گفته دکتر مرادی، پخشرازی در ماههای گذشته شرایط بسیار سخت و جانفرسایی را پشت سر گذاشت که دلایل آن به جز مشکلات عمومی صنعت، موارد افزونتری از قبیل عدم تمدید بیشاز یک هزار و سیصد میلیارد تومان تسهیلات بانکی (خروج نقدینگی به میزان۱۳۰۰ میلیارد تومان)، عدم امکان وصول مطالبات از مراکز درمانی دولتی و تبعیض در پرداخت بدهی دانشگاهها به دو هلدینگ خصولتی دیگر کشور یعنی تیپیکو و برکت نسبت به هلدینگ بالادستی پخش رازی و مسائل و مصائب خاص هلدینگ شفادارو و شرکتهای تولیدی زیر مجموعه آن علیالخصوص در تأمین سبد دارویی مورد انتظار، بوده است.
اثرات تصمیمات نادرست بر صنعت دارو
مدیرعامل پخشرازی در عین حال افزود: شرکت های داروسازی و شرکتهای توزیعکننده دارو، به ویژه پخش رازی در طی چند دهه اخیر عملکرد قابلقبولی داشتهاند و همواره بهعنوان بازویی مطمئن، دولتها را همراهی کرده اند، اما تصمیمات نادرست در قیمتگذاری، تدوین آییننامههای اجرایی عجیب و غریب، عدم تأمین نقدینگی، منجر به اتفاقات بسی ناگوار در سال ۱۴۰۳ برای این صنعت شد.
وی گفت: در حال حاضر مباحث مربوط به مشکلات صنعت بهویژه در سال جاری در محافل و نشریات مختلف ازسوی اساتید و کارشناسان به کرات مطرح شده اما نتایج ملموسی تاکنون نداشتهایم که امیدواریم با نفرات متخصص و حرفهای که در سازمان غذا و دارو مستقر شدهاند و نظر ویژه و حمایت دولت در امر پیشگیری از وقوع یک فاجعه بزرگ کمبود دارویی در کشور، بتوان روزهای بهتری را در زنجیره تأمین دارویی تصور کرد.
این فعال صنعت پخش دارو در ادامه اظهار داشت: به رغم مشکلات ادامه دار صنعت دارویی کشور، وضعیت و روند توسعه این صنعت در جهان مسیر دیگری را طی میکند. متاسفانه در زنجیره ارزش دارویی کشور در شرایطی به سر میبریم که شاید حتی یک لحظه، قادر به تفکر در تغییرات فوقالذکر و سرعت وحشتناک تکنولوژی نباشیم. زیرا همانگونه که بارها و بارها توسط اساتید صنعت بهویژه در یکی دو سال اخیر توضیح داده شد، متأسفانه مدل انتخاب شده توسط سازمان غذا و دارو و نهادهای تصمیمگیر، باعث پسرفت و تنزل این صنعت بیش از سایر صنایع کشور شده و فاصله ما را با استانداردهای جهانی به شدت افزایش داده است.
دکتر محمدرضا مرادی در بخش دیگری از این گفتوگو به تحلیل شرایط جهانی صنعت دارو پرداخت و گفت: درآستانه سال ۲۰۲۵ و با نگاهی به شرایط کلان محیطی سال ۲۰۲۴ میتوان گفت که پیچیدگیهای فراوان سیاسی، اقتصادی و اجتماعی در صحنه بینالمللی و کشورمان ایران، ادامه خواهد داشت. تغییر دولت آمریکا، شرایط بحرانی خاورمیانه، تلاش دولت آقای دکتر پزشکیان برای غلبه بر مشکلات ناشی از رکود تورمی، مسائل و دغدغههای فراوان اقتصادی، کمبودهای دارویی و … از اهم موضوعات پیشرو هستند. از طرف دیگر ترندهای جهانی در حوزه کسبوکار مانند توسعه تجارت الکترونیک، هوش مصنوعی، انرژیهای پاک و تجدیدپذیر، پرینترهای سهبعدی، تغییر پارادایم از نقش انسان در اجرا به نقش انسانی در پشتیبانی، جایگزینی مشاغل با توجه به توسعه کاربرد تکنولوژی و هوش مصنوعی و … بدون توقف و با سرعت در حال انجام هستند.
وی افزود: در روند جهانی صنعت داروسازی و توزیع دارو در سال ۲۰۲۵، تداوم تسلط بر داروهای مولکول کوچک، تقاضای فزاینده برای پزشکی شخصیسازی شده ناشی از پیشرفت در تجزیه و تحلیل دادهها و هوش مصنوعی، تمرکز بر روشهای جدید مانند فناوری mRNA، ترکیبات دارو – آنتی بادی(ADCs) و درمانهای مبتنی بر میکروبیوم، تأکید بر ژن درمانی، توسعه داروهای GLP1 برای دیابت نوع ۲ و کاهش وزن، تمرکز بر داروهای آنکولوژی، نوآوری در سیستمهای داروسازی ازجمله تحویل هدفمند مبتنی بر نانو و دستگاههای قابل کاشت، توسعه فرمولاسیونهای خوراکی با اثر فوقالعاده طولانی و ظروف و سیستمهای بستهبندی جدید برای محصولات تزریقی، ادامه روند دیجیتالسازی و اتوماسیون فرایندها، استفاده از فناوری اینترنت اشیاء به ویژه در خطوط تولید و توزیع، توسعه پلتفرمهای دیجیتال برای تعامل بهتر با مشتریان و توزیع کنندگان، چابکسازی ناوگان و سیستمهای نوین تحویل دارو و توسعه داشبوردهای مدیریتی و… موارد مهمی هستند که بدون در نظر گرفتن آنها ادامه فعالیت و توسعه کسبوکارهای مرتبط با این حوزهها، مقدور نخواهد بود.
توسعه صنعت از مسیر مردمیسازی صنعت ستاد فولاد راهاندازی میشود
مهندس سیدمحمد اتابک وزیر صنعت، معدن و تجارت در ششمین جشنواره و نمایشگاه ملی فولاد ایران اظهار داشت: صنعت فولاد یکی از افتخارات و از بخشهای بالنده و پیشرو کشور است که به اهداف سند چشمانداز ۱۴۰۴ دست پیدا کرده است.
تولیدکنندگان؛ بزرگترین خادمان کشور
به گزارش جهان معدن ؛ وزیر صنعت، معدن و تجارت در ابتدای سخنرانی خود گفت: رهبر فرزانه ما در سالهای اخیر همواره بر جهش تولید و رفع موانع از آن به عنوان اولویت اصلی تأکید کردهاند. اگر تولید کشور رشد کند؛ بسیاری از چالشهای کنونی از جمله تورم، بیکاری و رکود اقتصادی رنگ خواهد باخت. این واقعیت را نمیتوان نادیده گرفت که بسیاری از افرادی که امروز در عرصه تولید فعالیت میکنند؛ با تلاشهای خستگیناپذیر خود به چرخه اقتصاد کشور رونق میبخشند و بزرگترین خدمت را به کشور ارائه میدهند. به همین دلیل است که رهبرمعظمانقلاب این عزیزان را جهادگر مینامد.
وی در ادامه افزود: صنعت فولاد با رویکرد بومیسازی و بهرهگیری از دانش جوانان و شرکتهای دانشبنیان و متخصصان با تجربه موفق شد که از خسارات ناشی از تحریمهای ظالمانه مصونیت یابد.
به گفته وزیر صمت در شرایط تشدید تحریمها چاره رویارویی با این تهدید به خوبی و درستی تشخیص داده شد و این صنعت به درستی عمل کرد. به کارگیری دانش فنی و بومیسازی آن در صنعت فولاد کشور با جلب مشارکت تأمینکنندگان، سازندگان و شرکتهای دانشبنیان داخلی؛ واکنش درستی برای حفاظت از صنعت و تولید ملی در شرایط تحریم بوده و هست.
فولاد ایران در جایگاه دهم جهان
مهندس اتابک با اشاره به جایگاه جهانی صنعت فولاد کشور بیان داشت: این صنعت با وجود تمامی تنگناها به ویژه طی سالهای اخیر و در شرایط تحریم؛ با تلاش و همت شما دستاندرکاران و تولیدکنندگان فولاد کشور و با عنایت خداوند موفق به کسب جایگاه دهم جهانی شد. این توفیق بالایی برای کشور است که در آغاز انقلاب تولید آن تنها یک میلیون تن بود و امروز در جایگاه دهمین تولیدکننده فولاد جهان قرار گرفته است.
ناترازیهای انرژی؛ بزرگترین چالش داخلی صنعت
وی در ادامه به چالشهای انرژی صنایع نیز اشاره کرد و گفت: جایگاه فولاد کشور در اقتصاد ملی و همچنین جایگاه جهانی فولاد کشور با تهدیدهای مختلفی از داخل و خارج مواجه است. بزرگترین تهدید داخلی ما؛ متأسفانه ناترازیهای انرژی است. در همین راستا کسری برق و گاز باعث کاهش تولید میشود.
وزیر صنعت، معدن و تجارت در ادامه افزود: ما در وزارت صمت پیگیر تأمین گاز و برق صنایع هستیم و اعتراض خود را در هیاتدولت بارها مطرح کردهایم و رئیسجمهور نیز همواره حمایت کرده است. این چالشها باید موردتوجه قرار گیرد و مدیریت شود؛ زیرا اگر این مشکلات حل نشود، قطعاً وضعیت اقتصادی کشور تحتتأثیر قرار خواهد گرفت و سفرههای مردم کوچکتر خواهد شد. ما باید همت کرده و این مسائل را حل کنیم؛ زیرا صنعت فولاد پیشران اقتصاد کشور است. انشاله با همتی که هست؛ در طول سالهای آتی از این تله که در مسیر اقتصاد فولاد ایجاد شده است؛ رهایی یابیم.
نوآوری و افزایش مزیت رقابتی؛ راهکار صنایع فولادی در رقابتهای منطقهایم
مهندس اتابک یکی دیگر از چالشهای صنعت فولاد را سرمایهگذاری کشورهای همسایه و تولیدکنندگان بزرگ جهان عنوان کرد و افزود: در حال حاضر سرمایهگذاری برای احداث کارخانههای فولادی در کشورهای همسایه در حال انجام است که میتواند بازار صادراتی فولاد کشور را هدف قرار دهد. این امر به زودی ظرفیت تولید، صادرات و مزیتهای رقابتی ما را در منطقه به چالش خواهد کشید. از سوی دیگر پیشرفت فناوری در جهان شتاب گرفته و تحقق این امر در پاییندست و بالادست صنعت فولاد اجتنابناپذیر است.
جزنیات بسته صمت برای حمایت از صنایع در برابر ناترازی انرژی
وزیر صمت با تشریح چالشها و راهکارهای چالش انرژی اظهار داشت: به عنوان کسی که طی سالهای اخیر در دل تولید فعالیت کردهام؛ همواره شاهد محدودیتهایی بودهام که بر اثر تنگناهای انرژی بر صنایع تحمیل شده است. در همین راستا طی چند ماهه اخیر که این مسئولیت را نیز برعهده داشتهام؛ همواره تلاش مضاعفی برای رفع این مشکلات داشتهام؛ به گونهای که در جلسههای هیاتدولت همواره بحث ناترازیها و کمبود انرژی برای صنایع مطرح بوده است که خوشبختانه شخص رئیسجمهور نیز همواره حمایت خود را از تأمین گاز و برق بخش صنعت ابراز کردهاند.
وی در ادامه افزود: اخیراً بسته حمایتی با جلب همکاری صاحبنظران و بخش خصوصی تهیه شده است و به هیاتدولت تقدیم کردهایم. بسته حمایت از صنایع در برابر ناترازی انرژی که مورد حمایت رئیسجمهور هم قرار گرفته است؛ در کمیسیون زیربنایی دولت مصوب شده و امیدواریم که با تصویب در کمیسیون اقتصادی به هیاتدولت ارائه شود.
فرصت صادراتی صنعت فولاد کشور از پیمان اوراسیا
وزیر صمت در ادامه با بیان اینکه فولاد پس از محصولات پتروشیمی، بزرگترین کالای صادراتی کشور است و باید تلاش کنیم تا ارزآوری این صنعت را بیش از پیش رونق بخشیم، اظهار داشت: یکی دیگر از موضوعاتی که در صنعت فولاد باید به آن توجه جدی داشته باشیم؛ رفع موانع صادراتی از فولاد کشور است. برای اینکه بتوانیم از ظرفیت تولید فولاد کشور به طور کامل بهرهبرداری کنیم و به ارزشافزوده بالاتری دست یابیم؛ باید موانع صادرات را کاهش دهیم.
وی توضیح داد: خوشبختانه پیمانهای تجاری مثل اوراسیا، پاکستان و دیگر کشورهای همسایه عملیاتی شده است. این پیمانها با تعرفههای صفر به اجرا درآمده است و ظرفیت خوبی برای تولیدکنندگان، تجار، صادرکنندگان و صاحبان صنایع ایجاد شده است که امیدوارم این فرصتهای صادراتی همانند پیمان اوراسیا نتیجه ثمربخشی برای کل تجارت کشور از جمله صنعت فولاد کشور به دنبال داشته باشد.
راهاندازی ستاد فولاد
وزیر صمت در ادمه به حکمرانی مطلوب در حوزه معدن و صنایعمعدنی اشاره کرد و گفت: باید حکمرانی و سیاستگذاری درستی در حوزه فولاد، معدن و صنایعمعدنی داشته باشیم. یکی از اقداماتی که در وزارت صنعت، معدن و تجارت برای تنظیمگری بهتر این حوزه داریم؛ راهاندازی ستاد مرکزی تحتعنوان «ستاد فولاد» است. این ستاد با مشارکت بخش خصوصی و انجمن تولیدکنندگان تشکیل خواهد شد و سعی دارد تا بخشی از تنظیمگریها و برنامهها را به صورت تخصصی و بهینه محقق کند و شرایط بهتری را برای صنعت فولاد کشور رقم زند.
صنعت فولاد توانایی جذب سرمایههای راکد در سطح جامعه را دارد
وزیر صمت در سخنرانی خود به ظرفیت صنعت فولاد برای سرعتبخشی به توسعه کشور اشاره کرد و گفت: اکنون باید بر روی تشکیل سرمایه ثابت در کشور تمرکز کنیم و نباید تصور کنیم که امکان توسعه در کشور تضعیف شده یا وجود ندارد.
وی افزود: در حال حاضر اعتماد عمومی به صنعت فولاد کشور وجود دارد و میتوانیم بخشی از سرمایههای راکد و غیرمولد در جامعه را با کسب اعتماد و ارائه برنامههای مناسب به چرخه تولید بازگردانیم.
وزیر صمت تصریح کرد: جلب مشارکت فقط در عرصه سیاسی نیست؛ در عرصه اقتصاد این موضوع اهمیت فراوانی دارد و میتواند تأثیر بسزایی بر زندگی و رفاه مردم داشته باشد. خوشبختانه در برنامه هفتم توسعه پیشبینی لازم برای مردمی کردن بخش صنعتومعدن صورت گرفته است. این امر نه تنها به رونق بخش صنعتومعدن کمک میکند؛ بلکه مانع از خامفروشی نیز خواهد شد.
شتاب توسعه با مردمیسازی صنعت
وی به این نکته هم اشاره کرد که ارتقاء تکنولوژی یکی از نکات کلیدی است که باید جدی گرفته شود؛ چراکه سایر صنایع کشور نیز با این چالش مواجه هستند و ارتقاء آن میتواند به کل صنعت کشور کمک کند. وی ادامه داد: امیدوارم شرایط برای صنعت فولاد با سرعت بیشتری بهبود یابد و بتوانیم با مشارکت مردم به سمت توسعه صنعت کشور و مردمیسازی صنعت گام برداریم.
وزیر صمت در پایان رویکرد جشنواره فولاد برای معرفی تولیدکنندگان و تأمینکنندگان زنجیره فولاد را ارزشمند عنوان کرد و ضمن قدردانی از این مجموعه گفت: تقویت صندوقهای سرمایهگذاری، پیشبرد فولاد سبز و تاسیس نیروگاههای خودتأمین از جمله اقدامات موثری است که توسط صنایع دنبال میشود و تلاش خواهیم کرد که این موضوعات با پیشرفت و سرعت بیشتری دنبال شود.
کهزاد مدیرعامل شرکت فولاد شادگان در حاشیه ششمین جشنواره ملی فولاد خبر داد: پروژه فولادسازی شادگان تا پایان بهمن ماه افتتاح میشود
پروژه فولادسازی شادگان با سرمایهگذاری 253میلیون یورو با استفاده از دانش روز و فناوریهای بومی تا پایان بهمن ماه افتتاح و مورد بهرهبرداری قرار خواهد گرفت.
به گزارش بورس و بانک و به نقل از پایگاه خبری «اقتصاد ملت»؛ مهندس کهزاد مدیرعامل شرکت فولاد شادگان در حاشیه اولین روز از ششمین جشنواره و نمایشگاه ملی فولاد ایران که صبح امروز در برج میلاد تهران برگزار شد، ضمن بیان مطلب فوق این طرح را یکی از 8 پروژه استانی دولت معرفی کرد و گفت: کلنگ پروژه فولادسازی شادگان از سال ۱۳۸۵ بر زمین زده شد و با توجه به مشکلات و چالشها راکد و متوقف مانده بود، اما سرانجام پس از سالها توقف و با استفاده از تکنولوژی و فناوری روز و بومیسازی به مرحله تولید نزدیک شده است و تا پایان بهمن ماه مورد بهرهبرداری قرار خواهد گرفت.
مهندس کهزاد ظرفیت تولید این کارخانه را ۸۰۰هزار تا یکمیلیون تن محصول بیلت در سایزهای مختلف عنوان کرد و در خصوص میزان سرمایهگذاری انجام شده برای این پروژه چنین گفت: پروژه فولادسازی شادگان با سرمایهگذاری ۲۵۳میلیون یورو از قبیل ۱۰۱میلیون یورو تجهیزات داخلی و ۱۵۲میلیون یورو فناوریهای خارجی آماده بهرهبرداری است؛ این در حالی است که تمامی مراحل اجرایی این پروژه از طراحی گرفته تا بهرهبرداری به صورت بومیسازی شده و توسط متخصصان داخلی انجام شده است.
مدیرعامل فولاد شادگان با تاکید بر اینکه این پروژه با مصرف بیش از ۲۷هزار تن استراکچر فلزی، ۷۵هزار متر مکعب بتن و ۷۰۰کیلومتر کابل به یک پروژه کلیدی تبدیل شده است، گفت: راهاندازی این کارخانه با توجه به ایجاد هزاران شغل مستقیم و غیرمستقیمی که به همراه دارد؛ نقش مهم و کلیدی در توسعه اقتصادی منطقه خواهد داشت. در همین راستا برای ساخت این کارخانه ۱۲۰۰ نفر نیروی کار به صورت بومی مشغول به فعالیت هستند که پس از بهرهبرداری حدود ۷۰۰شغل به صورت مستقیم و ۴۲۰۰شغل به صورت غیرمستقیم ایجاد اشتغال خواهد شد.
مدیرعامل فولاد شادگان با تاکید بر نقش کلیدی و درخشان فولاد خوزستان در بومیسازی تجهیزات که در موفقیت این پروژه با توجه به چاشها و مشکلات متعددی که باعث توقف آن شده بود، بسیار مهم و حائزاهمیت است، در خصوص برنامههای توسعهای و نوآوریهای پیشرو این مجموعه چنین توضیح داد: در برنامه پیشرو فولاد شادگان افزایش ظرفیت تولید این مجموعه از یک میلیون تن به دو میلیون تن در دستور کار قرار گرفته است. همچنین احداث کارخانه ورق عریض، کارخانه آهک و یک نیروگاه جدید نیز از دیگر برنامههای توسعهای شرکت فولاد شادگان به شمار میرود.
وی با اشاره به اینکه جایگزینی هیدروژن به جای گاز طبیعی در فرآیند تولید نیز گامی نوآورانه برای کاهش آلایندگی و افزایش بهرهوری این مجموعه خواهد بود، در ادامه به ناترازیهای انرژی در کشور اشاره کرد و افزود: ناترازیهای انرژی همچون برق و گاز طی سالهای اخیر از جمله چالشهای جدی صنعت فولاد به شمار میرود. این در حالی است که در نیمه اول سال به دلیل محدودیتهای برق در حدود ۸۰هزار تن تولید مجموعه کاهش یافت و در نیمه دوم سال هم به دلیل کمبود گاز شاهد کاهش تولید هستیم.
مهندس کهزاد با تاکید بر اینکه رفع این چالشها برای ادامه فعالیت صنعت فولاد امری حیاتی و ضروری است، ابراز امیدواری کرد که با بهرهگیری از فناوریهای بومی و اشتغالزایی گسترده؛ بتوان الگویی موفق از همکاری صنعتی و اقتصادی در کشور برای سایر شرکتها بود و با حل مشکلات زیرساختی و حرکت به سمت خودتامینی نیازها؛ نقش مهم و موثری در توسعه صنعت فولاد کشور ایفا کرد.
مدیرعامل شرکت فولاد شادگان در پایان با اشاره به موقعیت جغرافیایی این مجموعه و همچنین نیاز بازارهای هدف با بیان اینکه صادرات محصولات فولادی میتواند به افزایش ارزآوری و تقویت اقتصاد کشور کمک بسزایی کند، خاطرنشان کرد: در فولادسازی شادگان میتوان علاوه بر تأمین نیاز داخلی؛ بخشی از محصول را به کشورهای حاشیه خلیجفارس، آفریقا و منطقه منا که از مهمترین مقاصد صادراتی شرکت محسوب میشوند نیز صادر کند.
معصومه صالحی
سخنرانی وزیر صمت در افتتاحیه جشنواره ملی فولاد
بر اساس اعلام دبیرخانه ششمین جشنواره و نمایشگاه ملی فولاد ایران، مهندس سید محمد اتابک، وزیر صنعت معدن و تجارت در مراسم افتتاحیه این رویداد ملی سخنرانی خواهد داشت. این اولین سخنرانی مهندس اتابک به عنوان وزیر صمت در جمع مدیران فولادی و معدنی محسوب میشود هر چند که وی از زمان آغاز مسئولیت خود، جلسات متعددی را با فعالان صنعت و معدن کشور برگزار کرده و به طور میدانی هم در جریان مسائل و مشکلات آنان قرار گرفته است.
به گزارش جهان معدن و بر اساس اعلام دبیرخانه ششمین جشنواره و نمایشگاه ملی فولاد ایران، مهندس سید محمد اتابک، وزیر صنعت معدن و تجارت در مراسم افتتاحیه این رویداد ملی سخنرانی خواهد داشت. این اولین سخنرانی مهندس اتابک به عنوان وزیر صمت در جمع مدیران فولادی و معدنی محسوب میشود هر چند که وی از زمان آغاز مسئولیت خود، جلسات متعددی را با فعالان صنعت و معدن کشور برگزار کرده و به طور میدانی هم در جریان مسائل و مشکلات آنان قرار گرفته است.
لازم به یادآوری است مراسم افتتاحیه ششمین #جشنواره_و_نمایشگاه_ملی_فولاد_ایران به عنوان بزرگترین گردهمایی تولیدکنندگان، سازندگان و متخصصان صنعت فولاد، صبح روز سهشنبه جاری ۱۸ دی ماه ۱۴۰۳ در برج میلاد برگزار می شود.
ثبت نام و صدور کارت برای حضور در افتتاحیه جشنواره:
event.steeliran.org
(http://event.steeliran.org/)
جهت کسب اطلاعات بیشتر:
۰۲۱-۸۸۵۵۱۷۰۱-۴ داخلی ۳۲۳
آخرین فرصت ثبت نام جهت حضور در جشنواره و نمایشگاه ملی فولاد ایران
بر اساس اطلاعیه ستاد برگزاری ششمین جشنواره و نمایشگاه ملی فولاد ایران، امروز ۱۶ دی ماه آخرین فرصت برای ثبت نام در این رویداد ملی است و از فردا دیگر امکان ثبت نام و صدور کارت ورود به این مراسم وجود نخواهد داشت.
به گزارش جهان معدن ؛ ششمین جشنواره و نمایشگاه ملی فولاد ایران به عنوان بزرگترین گردهمایی تولیدکنندگان، سازندگان و متخصصان صنعت فولاد، ۲ روز دیگر از سه شنبه ۱۸ دی ماه تا پنجشنبه ۲۰ دی ماه در برج میلاد برگزار می شود.
ثبت نام و صدور کارت برای حضور در جشنواره:
event.steeliran.org
۰۲۱-۸۸۵۵۱۷۰۱-۴ داخلی ۳۲۳
شروع مراسم افتتاحیه جشنواره ملی فولاد: ساعت ۸ صبح روز سهشنبه ۱۸ دی ماه (حضور در این مراسم مستلزم ثبت نام و دریافت کارت ورود است)
ساعات بازدید از نمایشگاه ملی فولاد: ۹ صبح تا ۴ بعدازظهر
بازدید از نمایشگاه برای عموم آزاد و رایگان است.
مراسم اختتامیه: پنجشنبه ۲۰ دی ماه ساعت ۱۳.۳۰
راه حل های تقویت جذب و پرورش نیروهای متخصص معدن و زمین شناسی
به گزارش جهان معدن و به نقل از اقتصاد ملت؛ هر جامعهای که ارزش و احترام لازم را در حق نیروی انسانی متخصص رعایت کند، بدیهی است که آن کشور در مسیر رشد و توسعه قرار خواهد گرفت و نیروی انسانی، مهمترین سرمایه هر جامعه است. روند فعلی تربیت نیروی انسانی در رشتههای علوم زمین و معدن منجر به کمبود شدید نیروی انسانی مورد نیاز در این عرصه در آیندهای نزدیک خواهد شد و لازم است در این زمینه تدبیری عاجل اندیشیده شود.
سرمایه اجتماعی بخش معدن به ویژه در مبحث نیروی انسانی نیاز به تقویت دارد و بر اساس شرایط موجود و معرفی که تاکنون از معدن در جامعه انجام گرفته، دانشآموزان و به تبع آنها، خانوادهها تمایلی به انتخاب رشتههای علوم زمین و معدن ندارند. لازم است کتب تدوین شده برای دانشآموزان، معرفی واقعبینانهتری را از رشتههای علوم زمین و معدن و جایگاه واقعی این رشتهها در جامعه ارائه بدهند تا انگیزه لازم برای انتخاب این رشتهها توسط دانشآموزان عزیز کشورمان فراهم شود. دروس مرتبط با رشتههای علوم زمین و معدن در دانشگاهها، نیاز به اصلاحات اساسی متناسب با نیاز جامعه حرفهای این صنف را دارد.
میتوان با ایجاد سنخیت بیشتر واحدهای درسی در دانشگاهها با وظایف محوله در مدیریت، برنامهریزی، طراحی، اجرا و نظارت بر پروژههای معدنی، متخصصان را برای نقشآفرینی مؤثرتر در بخش معدن در انجام امور حرفهای آماده کرد. اتفاق خوبی در زمینه تدوین فهرست بهای فعالیتهای معدنی آغاز شده و با ادامه این روند، حقالزحمه خدمات مهندسی معدن در آیندهای نزدیک به جایگاه واقعی خود نزدیکتر میشود.
در همین راستا، با تداوم روند اصلاحی انجام گرفته در تعرفه حقالزحمه خدمات مهندسی توسط اعضای سازمان نظام مهندسی معدن، این حوزه نیز مانند سایر صنوف حرفهای، ارتقاء خواهد یافت و طبیعتاً، با ایجاد تناسب حقالزحمه خدمات مهندسی معدن با شرایط اقتصادی و تورم موجود در کشور، این قشر تحصیلکرده با علاقه بیشتری در حرفه خود فعالیت خواهند نمود. صدا و سیما و در کل رسانه، باید با تهیه برنامههای مناسب و مرتبط با معدن برای گروههای سنی مختلف، در ترویج فرهنگ معدنکاری و افزایش سرمایه اجتماعی بخش معدن نقش سازندهتری را ایفا نماید و از طریق اطلاعرسانی عمومی، شناخت بهتری را از فعالیتهای معدنی برای جامعه فراهم نماید.
با اجرای نظام مهندسی معدن و هدایت انجام امور فعالیتهای معدنی به سمت تخصصی شدن و الزام به دارا بودن پروانه اشتغال نظام مهندسی، زمینه جذب و هدایت انجام امور توسط متخصصین این بخش فراهم شده و بستر لازم برای ایفای نقش ارزندهتر سازمان نظام مهندسی معدن در صیانت از نیروی انسانی متخصص و ترویج اصول فنی و مهندسی معدن به منظور بالا بردن کیفیت خدمات مهندسی و فراهم نمودن زمینه همکاری میان وزارت صمت و تشکلهای مهندسی، حرفهای و صنعتی در بخش معادن، مهیا شده است.
به سخن دیگر، شرایط لازم برای استفاده از نیروهای متخصص و فارغالتحصیلان در فعالیتهای معدنی فراهم آمده و دارندگان مجوزهای معدنی الزام دارند که از متخصصین دارای پروانه اشتغال در قالب از جمله مسئول فنی عملیات اکتشاف، مسئول فنی معادن و واحدهای فرآوری استفاده نمایند.
اعضای سازمان مذبور نیز میبایست با رعایت اخلاق حرفهای، در انجام امور تخصصی به گونهای عمل نمایند که پاسخگوی نیاز بخش معدن در حوزههای مدیریت، برنامهریزی، طراحی، اجرا و نظارت بر پروژههای معدنی باشند. طبیعتاً، با ادامه روند فعلی و تقویت آموزش مداوم، مستمر و هدفمند اعضای سازمان نظام مهندسی معدن که در دستور کار سازمان مذبور است، نیازهای آموزشی اعضاء مرتفع و به نقشآفرینی مؤثرتر اعضای سازمان در امور حرفهای کمک خواهد کرد.
متأسفانه، علیرغم موارد یاد شده، به دلیل فقدان رعایت شایسته کرامت انسانی قشر متخصص و فعال در بخش معدن و نبود سنخیت درآمدها با شرح وظایف محوله به نیروی انسانی متخصص، گاه متخصصین این بخش بهالاجبار در زمینههای غیرتخصصی فعالیت مینمایند و گاه این سرمایههای ارزشمند توسط کشورهای معدنی دنیا جذب میشوند.
لازم است با کمک گرفتن از رسانه و برنامهریزی جدی و مستمر و اصلاح کتب درسی در جذب دانشآموزان به رشتههای مرتبط با فعالیتهای معدنی برای تأمین نیروی انسانی متخصص این صنف کوشا باشیم و با اصلاح و ایجاد سنخیت بیشتر واحدهای درسی در دانشگاهها با وظایف محوله در مدیریت، برنامهریزی، طراحی، اجرا و نظارت بر پروژههای معدنی، ضمن صیانت از نیروی انسانی متخصص و حفظ کرامت ایشان و با در نظر گرفتن حداقلهای معیشتی برای این قشر متخصص که وظایف اجرائی سنگینی را بر عهده دارند، زندگی آبرومند و در شأن ایشان و فارغ از مشکلات و معضلات زندگی روزمره فراهم نماییم.
تاثیر صنعتی شدن بر افزایش بهرهوری و ایجاد اشتغال در بخشهای مختلف
به گزارش جهانن معدن ؛ مسعود نیلی اقتصاددان برجسته و استاد دانشگاه صنعتی شریف ضمن بیان مطلب فوق در همایش چالشهای صنعتی شدن در ایران به ارائه نتایج یک پژوهش جامع و گسترده درباره توسعه صنعتی کشورمان پرداخت. این پژوهش که با حمایت بنیاد توسعه صنعتی و مشارکت جمعی از پژوهشگران و کارشناسان انجام شده است؛ تلاشی برای ارائه تصویری آماری و تحلیلی از وضعیت صنعت در اقتصاد ایران همراه با مقایسهای با کشورهای پیشرفته و در حال توسعه است.
به گفته نیلی این مطالعه از خرداد ماه ۱۴۰۲ آغاز و در بهمن همان سال تکمیل شد. هدف اصلی آن شناسایی روندها و چالشهای صنعتی ایران و بررسی تجربیات جهانی برای استخراج درسهایی کاربردی بوده است.
وی به سه محور اصلی پژوهش اشاره و اظهار کرد: بررسی اصول و روندهای صنعت در ایران با تأکید بر ارتباط آن با اقتصاد کلان، تحلیل تحولات اقتصادی و صنعتی در سطح بینالمللی و اجرای ۲۹پروژه تحقیقاتی درباره مسائل کلیدی اقتصاد ایران و کشورهای منتخب؛ سه محور مذکور هستند.
نیلی تأکید کرد: این پروژه فراتر از یک پژوهش صرف و تلاشی تیمی بود که با مشارکت پژوهشگران با استعداد و مجرب از جمله اساتید و دانشجویان دانشگاه صنعتی شریف انجام شد.
وی ادامه داد: کتاب مرتبط با این پژوهش به زودی منتشر خواهد شد و به عنوان ضمیمه روزنامه «دنیای اقتصاد» در دسترس عموم قرار خواهد گرفت. نیلی با ابراز نگرانی درباره روندهای صنعتی کشور تأکید کرد که این پژوهش نه تنها گزارشی از گذشته؛ بلکه هشداری برای آینده است که باید مورد توجه سیاستگذاران قرار گیرد.
نیلی در این سخنرانی به چالشهای بزرگ توسعه صنعتی و حکمرانی اقتصادی پرداخت و اشاره کرد: در دو دهه ۱۹۹۰ و ۲۰۰۰، تحولات جهانی در عرصه توسعه اقتصادی و جهانی شدن؛ اثرات قابلتوجهی بر مسیر صنعتی شدن کشورهای مختلف داشت. در دهه ۲۰۰۰ تعداد کشورهایی که توانستند رشد اقتصادی پایدار و بالای ۵درصد را تجربه کنند؛ به طور چشمگیری افزایش یافت که این نشاندهنده تحولات بزرگی است که در جهان رخ داده است.
وی با بیان اینکه در ایران مشکلات اساسی در مسیر توسعه صنعتی وجود دارد؛ به مسائل ابتدایی تولیدکنندگان ایرانی مانند تأمین مالی، دسترسی به مواداولیه و چالشهای پیشبینی قیمتها اشاره کرد.
نیلی همچنین به دو سوال کلیدی پرداخته است: اول اینکه چرا کشورهایی که زودتر از ایران در مسیر صنعتی شدن قرار گرفتهاند؛ هنوز نتوانستهاند به نتایج مطلوب دست یابند؟ و دوم اینکه چرا ایران با وجود ورود به عرصه سرمایهگذاری هنوز در مسیر صنعتی شدن حرکت نمیکند؟
وی همچنین تاکید دارد که درک صنعتی شدن به عنوان یک مرحله ضروری در توسعه اقتصادی اهمیت زیادی دارد. صنعتی شدن در اقتصادهای مختلف نه تنها موجب رشد بخش صنعت میشود؛ بلکه تأثیرات مثبتی بر سایر بخشها مانند کشاورزی و خدمات نیز خواهد داشت. این فرآیند باعث افزایش بهرهوری و ایجاد اشتغال در بخشهای مختلف میشود.
نیلی در پایان به اهمیت تبدیل شدن ایران به یک کشور صنعتی برای رفع چالشهای اشتغال و توسعه اقتصادی اشاره و بر ضرورت تغییرات ساختاری در این زمینه تاکید کردو